Porcie a ceny

01.06.2022

Rozhodla som sa napísať takýto blog, veď dnes je už každý samozvaný spisovateľ a názory, nápady aj denníky je dnes ľahké zverejniť na stránkach a osobných blogoch. Ja na to využijem vlastný priestor, ktorý si sama spravujem pre moje podnikanie a kaviareň. je to moja práca, hobby, môj voľný čas a vlastne môj život.


Nechcem sa tu sťažovať ani nezmyselne polemizovať nad situáciou a nad podmienkami, ktoré dnes podnikateľ musí prekusnúť. V tejto kaši sme všetci spolu a prihrievame si ju každý ako vie.


Žijeme v našej devínskonovoveskej komunite, neskrývame sa za billboardy, reklamy ani názvy niekoho iného. Ako majitelia sme na prevádzke naozaj každý deň a Favorit sa stal našou súčasťou.

Po počiatočnom rozbiehaní nám cestu skrížil COVID. Situácia, ktorú netreba opisovať, každý si ju zažil vo svojom a po svojom. Nikto však nemôže povedať, že malo gastro jednoduché obdobie. To čo sa hralo na pomoc od štátu len poskytlo východisko slabším a menším prevádzkam ako odísť a zavrieť. Nikto nevedel ako dlho budú obmedzenia trvať a s následkami sa vysporiadávame ešte dnes. Obzvlášť je neohodnotiteľné akú odvahu musia mať kuchári, čašníčky, personál ktorý ostal pracovať v gastre a musel tak cítiť neistú zem pod nohami.


Ako som spomínala v inom článku, nesnažíme sa viesť cenovú vojnu a ani nás nezaujíma, že niekto robí niekde inde zmrzlinu, koláčiky, alebo focacciu za menej alebo lacnejšie. Žrďku kvality sme si stanovili prvý deň. Samozrejme že sa odvtedy zmenilo veľa vecí, veľa produktov. Každý rok sa snažíme priniesť niečo nové, každý rok sa menia sezóny ale aj móda. Niektorým módnym výstrelkom sa snažíme vyhnúť, niektoré nové chute oslovia aj nás. Vzdelávame sa stále v nových procesoch prípravy, na nových školeniach a degustáciách.


Baví ma vymýšľať nové príchute, kombinácie a recepty. Vitrína však ponúka IBA 12 vaničiek na príchute. (Čo nie je veľa ale ani málo). Dá sa prísť na chuť alebo vyhovieť každému? A tu si môžete skúsiť odpovedať sami. Schyzofrenická ponuka: "každému všetko" sa končí veľmi rýchlo fiaskom. Moja predstava podniku a kaviarne nebola a nikdy nebude : musím mať v ponuke aj "vyprážaný syr s hranolkami a kečup", lebo čo keď niekto príde a bude pýtať. :-P


Pre takýto nápad rozšírenia našej ponuky (hlavne gelata) sme sa minulý rok (2021) nie najľahší, rozhodli otvoriť v Devínskej ešte jednu prevádzku "favor.it al ponte".

Pred pár dňami (1.6.) to bol presne rok, čo sme otvorili na Istrijskej našu menšiu pobočku. Sem každý deň chystáme 12 "klasík", podľa našich overených receptov a vybraných na základe najviac žiadaných príchutí. (Citrón, jahoda, mango, banán, lesné plody, čučoriedka, vanilka, čokoláda, jogurt, slaný karamel, kokosová stracciatella, lieskový orech)

Tieto príchute vyrábame a máme v ponuke každý deň vo Favor.it al ponte na Istrijskej. Nemôžem a hlavne NECHCEM mať také isté aj vo vitríne vo Favor.it na Bridlicovej. V našom pôvodnom "starom" Favor.ite sa snažíme ponuku spestriť a je vždy rôznorodá. Možno tu nemám zrovna jahodovú a ty si milovníkom jahodovej, ale nájdeš tu možno granátové jablko s jahodou. Samozrejme ak sa ju budeš snažiť porovnať so 100 percentnou jahodou, tak zbadám tvoj skrčený pohľad a viem, že ti nebude chutiť. Oddelením klasickej ponuky (vo favorit al ponte) som získala priestor pre ponuku špeciálnych príchutí s fantáziou, kombináciami, extraktmi aromatických bylín alebo alkoholických koktejl-sorbetov.

Takýto krok sa však nevyhne upravovaniu cien alebo veľkostí porcie. Nakoľko nás tento rok všetkých zasiahol extrémnym zvyšovaním cien energií aj základných potravín, nechcem vás nudiť cenníkmi, ktoré mi každý týždeň posielajú dodávatelia a sami sú z tejto situácie frustrovaní. Zvýšenie ceny najzákladnejších potravín pre výrobu zmrzliny sa však v percentách premietnu takto:


Benzín nemusím nikomu prepočítavať, ale naše pracovné cesty do Talianska pre špeciality sa predražili takmer dvojnásobne. Vo februári nám navýšili preddavky elektrickej energie o 110%, napriek tomu že sme nemali nedoplatky. Telefonovala som na zákaznícku linku a pýtala som sa na vysvetlenie. Pani na ústredni mi vysvetlila, že napriek 12-15% navýšeniu predpokladajú ďalšie zvyšovania cien a odporúčajú podnikateľom ponechať preddavkové platby tak vysoké pretože októbrové vyrovnanie môže byť pre niekoho dokonca likvidačne. :-O


Nerozmyšľame však nad tým kde ušetriť na kvalite, ako nahradiť drahú ingredienciu lacnejšou. Takýto prístup je jednoducho neprípustný. Špeciálne zmrzlinárske ingrediencie, doplnkové materiály ako kornútky (vo Favor.ite sladké karamelové) kelímky (od minulého roka BIO papier) lyžičky a slamky povinne kompostovateľné, atď....ďalšie a ďalšie položky ktoré z roka na rok stúpli o polovicu.

Dostali sme sa do štádia kde aj my musíme prepočítavať náklady a s rozumom zaviesť cenovú politiku. Viem, že zvyšovanie cien alebo zmenšovanie porcií je veľmi kritická záležitosť, a treba k nej pristupovať citlivo. "Mladý" Favor.it al ponte (na Istrijskej) ponúka klasické príchute, servírované jednoduchou naberačkou, v obyčajných kornútikoch. Cena zostáva ešte pre tento rok pôvodná/úvodná. Vo Favorite sa snažíme priniesť špeciality zo sveta (tropické ovocie, "maslo chleba a marmeláda" :-), alkoholické sorbety atď), v sladkom karamelovom kornútku (v cene), priestor na posedenie s dobrou kávou , koláčikom na súkromnej terase.

Kvalitu viem akú ponúkam a za cenu ktorú pýtam.

Polovica klientov nedá dopustiť na klasiku (jahoda, citrón, čokoláda, vanilka...) ďalší sa tešia, že je každý deň niečo nové, zaujímavé a môžu ochutnať niečo čo včera nemali. Nechcem si robiť konkurenciu sama sebe, naším zámerom bolo ponuku rozšíriť a tak dať viac možností na výber.

Viem, že rozdelím klientelu a viem, že si budem musieť zvyknúť na nepríjemné komentáre (recenzie na googli) o cene/množstve. "Niekedy boli porcie väčšie", áno! Máte pravdu!  Ale aj dnes zaplatíte toľko čo minulý rok.

Pri rozhodovaní či zvýšiť cenu alebo zmenšiť porciu sme sa rozhodli pre tento krok (zmenšiť porciu o 10gramov), nakoľko nám veľa veľa klientov pýtalo polovičné alebo menšie porcie. Deti, vraj toľko nezjedia, radi si dajú radšej dve rozdielne, aj za cenu veľkej. Rozhodnutie teda padlo na porciu, ktorá je aj tak veľkorysá. A cena zostala 1,50eur.


Samozrejme nie sme neomylní, ani sa na to nehráme, tak ako som spomínala učíme sa stále, učíme sa aj na vlastných chybách, rozmýšľam kde sa môžeme zlepšiť, akým omylom sa vyvarovať. Sme otvorení počas celého roka, okrem januárových dovolenkových pár týždňov. Aj keď najväčšiu časť práce orientujeme práve na zmrzlinovú sezónu. Vtedy máme aj najväčšiu potrebu pomocných rúk, brigádnikov. Každý rok pred sezónou zaúčame nových študentov do tímu. Obyčajne deti stredných a vysokých škôl, niekoľko brigádnikov máme už stálejších - niekoľko rokov, alebo dokonca od samého začiatku. Veľa brigádnikov je každý rok nových a so zaúčaním, alebo školením ideme na jar odznova. Stretneme mladých ľudí šikovných aj menej, hľadáme v prvom rade usmievavé tváre, ochotné a šikovné ruky. Takmer žiadne skúsenosti v obore sú výhodou aj nevýhodou (to vie oceniť pravý čašník). Mladý team nám ale vytvoril vždy príjemnú pracovnú atmosféru napriek letným vypätým situáciám a náročnosti práce s ľuďmi. Servírovanie zmrzliny lopatkami nie je veda, ale nie je ani jednoduché "nakalibrovať" 12 brigádnikov na jednotné porcie.

Minimum na jednu porciu je 60 gramov a verte, že priemerná porcia je 5-10 gramov naviac (precíznejšie sa to sa skutočne nedá naučiť). Chce to veľa trpezlivosti a trošku porozumenia aj z "vašej" zákazníckej strany.

Snažíme sa vytvoriť príjemné miesto pre deti, rodiny, starších aj skupiny, kde si môžu prísť posedieť, cítiť sa príjemne a dať si nejaké kvalitné dobroty počas celého dňa. Aby sa pojem Favor.it spájal s návštevou príjemného miesta a my sme sa o vás postarali najlepšie ako vieme, ako o návštevu/hostí nie ako o zákazníkov alebo našich "Pánov".-ako hovorí naše nepríjemne porekadlo.

Verím, že niekto prečítal túto moju spoveď a ako odpoveď na recenzie alebo nedorozumenia to stačí.

Pre akékoľvek otázky, viete kde ma nájdete ;-)